Подрязване на храсти

Подрязване на дървета и храсти, и защо е необходимо?

Резитбата е рязане на стари издънки, изтъняване на гъсто растящи клони, премахване на клони, болна или повредена дървесина;  Придаване на желаната форма на растението.

Защо е необходимо подрязване?

Основната причина, поради която е необходимо подрязване на храсти и дървета, е да се запази здравето на растението, да се елиминира опасността от ветрови пориви в града и да се удължи максималния декоративен ефект (или производителност).

Кога да подрязваме ?

Повечето широколистни дървета се подрязват по време на биологичния им покой, от началото на студения период до ранна пролет, когато процесите на сокодвижение се забавят в тъканите на растението. Това трябва да се прави в студени дни. Иглолистните вечнозелени растения се подрязват през лятото, за да им се придаде желаната форма.

Видове подрязване 

Съществуват следите видове резитбата : санитарна, оформяща (устройствена), подмладяваща, утилитарна и непрекъсната резитба – топинг. Нека сега разгледаме по-подробно как тези видове подрязване се различават един от друг и какви задачи решава всеки от тях. ФОРМИРАРАЩА РЕЗИТБА – както се досещате от името, то се извършва, за да се придаде форма на короната. Тя може да бъде или геометрична форма (характерна за паркове с редовно оформление), или да подчертае естествената форма. Целта на тази резитба е равномерното разпределение на скелетните клони. За да се получи естетически хармонично растение, при спазване на пропорциите, такова формоване трябва да започне от момента на засаждането на разсада, а не от подрязването на възрастно дърво или храст.

САНИТАРНА РЕЗИТБА се извършва с цел оформяне на добре и равномерно осветена от всички страни корона. На първо място, при санитарна резитба се отстраняват болни, повредени, сухи и изсъхващи клони; клони, които се търкат един в друг и в ствола, клони, които се съревновават помежду си. Такова подрязване ще помогне да се предотврати вятърът на слабите клони, насажденията се възстановяват по-бързо и няма да губите енергия, за да се отървете от мъртвите тъкани.

ПОДМЛАДЯВАЩА РЕЗИТБА  – необходима за стари градски насаждения, които губят своята декоративност. Такова подрязване трябва да се извърши, ако в короната се появят сухи клони, върхът започне да изсъхва и издънките престават да растат. Целта на резитбата е да активира растежа на нови издънки, да коригира дефектите на короната и да премахне опасните стари клони. Правилно извършената санитарна резитба ще удължи декоративния ефект на дървото в продължение на много години.

В същото време могат да се режат дори дебели клони , а понякога и част от ствола – резитба за многогодишна дървесина. Но за едно растение такова подрязване е труден тест. Подрязването е препоръчително да се извършва на няколко етапа, в продължение на 2-3 години. За да замените отстранените клони, ще има време да се появят нови здрави издънки и след вкореняване отстранете следващата партида клони и възли.

ПОМОЩНОТО И АВАРИЙНО ПОДРЯЗВАНЕ се извършва не според показанията на растението, а според човешкия фактор: клон се удря в прозорец или виси над детска площадка, клоните се опират в електропровод и т.н.

За градските зелени площи сложната комбинация от САНИТАРНА, ФОРМИРАЩА и утилитарна резитба ще бъде оптимална. Резитбата против стареене е необходима за възрастни растения. Tе изискват познания за биологичните характеристики на растежа и развитието на растенията, динамиката на променливостта на възрастта на короната, видовете разклонения, възможността за събуждане на спящи пъпки и способността да се понася резитбата. Този процес е сложен и понякога опасен. Специално обучени работници арболисти , с помощта на инструменти, автовишки или оборудване за работа на голяма  височина ще извърши необходимия вид подрязване, направете всичко спретнато без жертви и разрушения! Всички участъци ще бъдат третирани със защитни смеси, а с тях ще бъдат изнесени и всички остатъци от резитбата. 

Телефон за връзка :

0896090200

0899896360

Имейл :

office@gradini.bg

Нашият адрес :

Гр. София, кв. Драгалевци ; Бул. Черни връх 230